Wednesday, May 11, 2011

Pau Kacang Merah

Cuti hari sabtu minggu lepas, tak tau nk buat apa. Tgk rak kat dapur.. rupanya ada tepung hong kong yang belum digunakan lg... kacang merah pun ada... apa lg terus sy buat pau. Anak pun boleh mkn sbb lembut. Saya tak igt amik resepi ni kat blog mana, yg pasti mmg sedap. Terima kasih kepada yg empunya resepi....

PAU KUKUS
Bahan-bahan ( 20 biji )
· 500g tepung pau
· 80g gula kastor
· 2 sudu teh yist
· 2 sudu teh Double Action Baking Powder
· 200ml air suam
· 3 titik pewarna merah jambu
· 20 keping kertas cawan
· 20 biji acuan apam berbentuk mangkuk
· 80g shortning

Cara-cara
1. satukan gula,air,yist & pewarna merah jambu dlm cawan,gaul perlahan hingga gula larut.
2. dalam mangkuk besar,campurkan tepung pau,double action baking powder & shortning.
3. tuangkan bancuhan yist tadi ke dlm mangkuk berisi tepung secara perlahan sambil di uli.
4. gaul perlahan hingga tak ada yg melekat kat mangkuk & tangan pun dah tak basah.teruskan menguli selama 15 minit utk mendapatkan pau yg cantik & gebu.
5. ambil doh,buat bulat2 & timbang,setiap satu 40g.canai doh yg bulat dan letak inti kesukaan anda.
6. susun dalam kertas cawan,kemudian letak ke dlm acuan apam yg berbentuk mangkuk.biarkan doh mengembang selama 1 jam.jangan lupa tutup doh dalam loyang besar selama proses pengembangan.
7. didihkan air dlm periuk kukus & kukuslah pau atas api kuat selama 10 minit.

No comments:

Post a Comment